Afstudeeronderzoek

In september 2017 ben ik begonnen met mijn afstudeeronderzoek bij de RDM-Centre of Expertise. Hier heb ik onderzoek gedaan voor een consortium van de RDM-CoE een innovatiecentrum, Condast een programmeerbedrijf en PKmarine een adviseursbedrijf. Ik heb voor hun onderzoek gedaan hoe een collision avoidance systeem eruit moet komen te zien omdat dit een onderdeel is van een autonoom schip.

Voor dit onderzoek heb ik gedefinieerd welke navigatie-informatie een officier van de wacht nodig heeft en heb ik verschillende scheepsrampen geanalyseerd m.b.t aanvaringen. De geanalyseerde scheepsrampen heb ik vervolgens gecategoriseerd naar niveau van situational awareness. Wanneer ging het fout in het proces van situational awareness en welke navigatie-informatie ontbrak er of was foutief? Welke middelen hebben we op dit moment om deze informatie te verschaffen en welke nieuwe technologieën zijn hiervoor beschikbaar? Hiervoor heb ik parallellen gelegd met de luchtvaart en auto-industrie. Hoe kan dit alles – uiteindelijk – geïntegreerd worden tot een collision avoidance systeem?

Tijdens mijn onderzoek heeft de RDM, Condast en PKmarine een demonstratie gegeven met een aquabot (soort drone op het water) in Dordrecht voor Rijkswaterstaat. Deze aquabot was uitgevoerd met een proefversie van het collision avoidance systeem. De aquabot kon een geprogrammeerde route varen en uitwijken voor obstakels die hij tegenkwam. Mijn onderzoek draagt bij aan de verdere ontwikkeling van dit collision avoidance systeem.
(Klik hier om mijn scriptie te lezen).