Stage Palanca Muscat

In augustus 2015 ben ik voor mijn eerste stage aangemonsterd op de Palanca Muscat in Albany. De Palanca Muscat is een bitumen tanker van het Zweedse bedrijf Wisby tankers. De bemanning is Zweeds en Filipijns en ik was de enige Nederlander. Ik ben zes maanden aan boord geweest, tot februari 2016. Tijdens deze stage heb ik geleerd wat het beroep van zeevarende inhoudt, hoe het is om te leven op een schip en ik heb heel veel ervaringen opgedaan.

Ik ben de eerste drie maanden van mij stage begonnen aan dek. Hier heb ik, samen met twee andere stagiaires, veel taken van de derde stuurman gedaan. Het controleren van alle veiligheidsmiddelen aan boord, bedienen van de kraan tijdens ladingsoperaties, bunkeren en ship-to-ship operaties. Ook het inspecteren van enclosed spaces en pompkamers, evenals het wekelijks testen en kalibreren van de gasmeters. Ook dekwacht tijdens ladingsoperaties behoorde tot mijn taken.

Na drie maanden ben ik naar de machinekamer gegaan. De Palanca Muscat was toen anderhalf jaar oud en alles was nog gloednieuw. Desondanks moest er constant preventief onderhoud worden uitgevoerd. Zo moest er voor de hoofdmotor de 7000-draaiurenbeurt worden gedaan. Dit houdt in het controleren van alle bouten die de motor op zijn plekhouden met hydraulisch gereedschap. Het reviseren van de hogedruk brandstofpompen en verstuivers. Ook het controleren van de zuigerveren via de scavenge air receiver was een onderdeel. Verder heb ik veel periodiek onderhoud gedaan, schoonmaken van filters, separatoren, inert gas brander, seachest, etc.

Ik heb het erg naar mijn zin gehad op deze stage en veel meegemaakt, erg goed weer en storm met windkracht 12. Gevaren op de Atlantische oceaan en op de Hudson river. Ik ben in havens in Noord- en Zuid-Amerika en Europa geweest. Deze stage is een heel mooie eerste kennismaking geweest met het beroep van zeevarende.